Det årlige patent-, varemerke- og designrettskurset 2023

tirsdag 31. okt.

9:30 Velkomstkaffe og registrering
10:00 Nytt i varemerke- og designretten

Advokatfullmektig Morten Smedal Nadheim skal redegjøre for de viktigste nye avgjørelsene på varemerkerettens og designrettens område. I tillegg skal det knyttes noen kommentarer til endringer på lovgivningssiden.

Fast advokat Morten Smedal Nadheim,
Advokatfirmaet BAHR AS, Oslo

10:45 Pause
11:00 Nytt i patentretten

Advokat Knut Sverre Skurdal Andresen skal gå gjennom rettsutviklingen av patentretten det siste året. Både endringer på lovgivningssiden og de viktigste sakene fra norsk og internasjonal rettspraksis vil bli belyst.

Partner Knut Sverre S Andresen,
Schjødt, Oslo

11:45 Pause
12:00 IP & skatt

-Hva er IP (skattemessig definisjon)?
-Hvem eier IP (skattemessig)?
-Internprising av IP?

Morten Sandli er en av Norges ledende struktur- og skatterettsadvokater og har vært involvert i de fleste større IP-transaksjoner som involverer norske selskaper i nyere tid.

Advokat Morten Sandli,
Advokatfirmaet Schjødt AS

12:45 Lunsj
13:45 Parallellsesjon 1
Parallellsesjon 1: Hvem eier innarbeidelsesvernet for et varemerke?

Et varemerke kan oppnå innarbeidelse gjennom bruk. Dette kan skje ved at en eller flere parter bruker varemerket, med eller uten formelle relasjoner og med ulikt omfang. Dette kan skape en del ulike problemstillinger som søkes belyst i foredraget fra et praktisk ståsted.

Advokatfullmektig Espen Thomas Riseng,
Advokatfirmaet Zacco AS, Oslo

13:45 Parallellsesjon 2
Parallellsesjon 2: Kravet om troverdighet i patentretten

En oppfinnelse må løse et teknisk problem. Hvilke krav stilles til innholdet i patentsøknaden om å underbygge at oppfinnelsen faktisk virker? Kan søkeren sende inn dokumentasjon i etterkant for å supplere informasjonen søknaden? Dette er spørsmål som er gjenstand for diskusjon i Norge og resten av Europa, senest i lys av EPO Enlarged Board of Appeals avgjørelse i sak G 2/21. Foredraget gir en innføring i troverdighetskravet ('plausibility'), og ser på hvor vi står i etterkant av avgjørelsen fra Enlarged Board of Appeal.

Advokat Nora Bratheim,
Advokatfirmaet Wikborg Rein AS, Oslo

14:30 Pause
14:45 Parallellsesjon 1
Parallellsesjon 3: Passivitet i varemerkeretten

Foredraget diskuterer virkningene av varemerkehavers passivitet. Reglene om bruksplikt retter seg mot merkehavers manglende bruk av merket, og reglene om preklusjon retter seg mot manglende håndheving av merket. Utenfor de lovregulerte situasjonene oppstår spørsmålet om, og eventuelt hvor langt, varemerkeloven kan suppleres med ulovfestede norske regler om rettighetstap som følge av passivitet. Siden varemerkeretten er harmonisert gjennom EØS, kan EU/EØS-retten sette grenser for adgangen til å supplere varemerkeloven med ulovfestede regler om rettighetstap som følge av passivitet.

Professor Ole-Andreas Rognstad,
Universitetet i Oslo, Institutt for Privatrett, Oslo

Professor Inger Berg Ørstavik,
Universitetet i Oslo, Institutt for Privatrett, Oslo

14:45 Parallellsesjon 2
Parallellsesjon 4: Enhetspatentet /UPC

Den europeiske patentdomstolen (UPC) og enhetspatentet trådte i kraft 1. juni 2023. Foredraget vil gi et innblikk i særtrekkene ved UPC og hvordan UPC har fungert så langt, samt hvilke trender man ser i bruken av systemet. Foredraget vil også ta for seg ulike strategi- og risikovurderinger knyttet til UPC, med hovedfokus på situasjonen for norske virksomheter. Følgende temaer vil inngå i foredraget:

  • Bør man legge egne patenter inn i UPC, eller kan det være et godt valg å holde dem utenfor ved bruk av overgangsordningen (opt-out) eller nasjonale patenter?
  • I inngrepssituasjoner innenfor UPC vil det for patenthaver kunne være fordelaktig med felles håndhevelse ved UPC, men det er også ulemper og risiko ved dette. Hvilke vurderinger bør gjøres?
  • Norske bedrifter med virksomhet i UPC løper risiko for å bli saksøkt ved domstolen, herunder ved midlertidige forføyninger. Hvordan kan virksomhetene posisjonere seg best mulig?
  • I hvilken grad kan UPC brukes til håndhevelse også utenfor medlemslandene, inkludert Norge ("long-arm" jurisdiction)?
  • Vil vi få en helt ny situasjon i Europa med taktisk "forum shopping" og en rekke nye prosessuelle tvister?
Partner Anne Marie Sejersted,
Advokatfirmaet Wiersholm AS, Oslo

15:30 Pause
15:45 Oversikt over nytt regelverk fra EU og rettigheter til data (Data Act mm) Professor Harald Irgens-Jensen,
Universitetet i Oslo, Institutt for Privatrett, Oslo

Senioradvokat Kjetil Wick Sætre,
BAHR, Oslo

16:30 Pause
16:45 Bruk av økonomiske eksperter i erstatningssaker innen immaterialrett

Økonomiske analyser handler ofte om å måle forskjellen mellom det som faktisk skjer (for eksempel ved et patentinngrep) og en sannsynlig alternativ utvikling (eksempelvis uten patentinngrep). Økonomiske metoder er derfor innrettet på både å kunne avdekke om forskjellen skyldes en gitt hendelse (eksempelvis patentinngrep) og også sannsynlig nivå på forskjellen – det økonomiske tapet. Hvilke metoder som kan benyttes er kritisk avhengig av hvilke data og sammenligningsgrunnlag som er tilgjengelig, men metodene vil uansett gi god veiledning på hvordan en tapsberegning skal gjennomføres på en best mulig måte.

Jostein Skaar, partner i Oslo Economics, vil gi en kort innføring i hvordan økonomiske tap kan beregnes i erstatningssaker og kommentere bruk av ulike økonomiske analyser. Skaar har hatt en lang rekke oppdrag som sakkyndig i rettssaker og har utarbeidet flere erstatningsberegninger bl.a. i patentsaker.

Partner Jostein Skaar,
Oslo Economics, Oslo

17:30 Kursslutt dag 1
19:30 Aperitiff
20:00 Middag for de som bor på hotellet

onsdag 1. nov.