Dyrevelferdsrett i landbruket

fredag 27. sep.

9:00 Velkomstkaffe og registrering
9:30 Hva sier dyrevelferdsloven?

De mest relevante bestemmelsene i dyrevelferdsloven med fokus på produksjonsdyr vil bli kort presentert som en introduksjon til de etterfølgende innleggene. Det vil særlig bli lagt vekt på lovens formålsbestemmelse og aktsomhetskravet i lovens § 3 vedrørende hold av dyr i landbruket. Enkelte sentrale dommer vil også bli gjennomgått.

Advokat Vegard Bø Bahus,
Advokatfirmaet Bahus AS

10:00 Dyrevernrett for landbruksdyr - rettsutviklingen i Norge

Hvordan er beskyttelsen av landbruksdyr sammenliknet med andre grupper dyr? Og, hvilken historie og rettshistorie har vi for rettslig beskyttelse av landbruksdyr? I foredraget vil det dras en linje tilbake til dyrevernrettens begynnelse i 1842 og frem til i dag.

NB! Dette foredraget vil ikke bli tilgjengelig digitalt i etterkant.

Stipendiat Annichen Kongsvik Sæteren,
Universitetet i Oslo, Oslo

10:30 Pause
10:45 Utviklingen på dyrevelferdsrett i Brussel

En kort oppsummering av hva vi har av dyrevelferdsregelverk for produksjonsdyr i EU, når de første reglene kom, hva betyr reglene i praksis. Jeg vil også informere om det pågående regelverksarbeidet i EU, der planen er å revidere alt gjeldende dyrevelferdsregelverk.

Seniorrådgiver Bente Bergersen,
Mattilsynet, hovedkontoret, seksjon dyrevelferd, Oslo

11:15 Lunsj
12:00 Forholdet mellom lov og forskrift og EU-regelverket

Det gis en gjennomgang av de aktuelle regler for hold av produksjonsdyr. Regelverket er delt mellom mer overordnede regler i dyrevelferdsloven og mer detaljerte regler i forskrift. Gjennomgangen tar sikte på å gi en oversikt over gjeldende regelverk for hold av ulike produksjonsdyr. Videre gis det en kort presentasjon av ulike insentivordninger i landbruket for å opprettholde god dyrevelferd.

Advokatfullmektig Verner Bjerkvik,
Bondelagets Servicekontor, Oslo

12:45 Pause
13:00 Mattilsynets kontroll av dyrevelferd i landbruket

Foredraget omhandler viktige regler om velferd for dyr i landbruket. Seniorrådgiver Bjørnar Stavenes presenterer og drøfter problemstillinger knyttet til begrepet «dyrevelferd» og dyrevelferdslovens grunnleggende bestemmelser. Et sentralt spørsmål er om og i hvilken grad dyrevelferdsloven egentlig er en lov om velferd, og ikke bare vern mot lidelse.

Jurist og seniorrådgiver Bjørnar Stavenes,
Mattilsynet, hovedkontoret, seksjon dyrevelferd, Oslo

13:45 Pause
14:00 Straffeforfølgelse av lovbrudd mot landbruksdyr

Dyrevelferdsloven fastsetter det enkelte individs krav på respekt og god velferd. Høyesterett slo i 2016 tydelig fast at storfe i en besetning hvor det drives industriell kjøttproduksjon ikke har mindre strafferettslig vern enn kjæledyr. Vi har de siste årene sett flere straffesaker mot bønder som ikke har etterkommet dyrevelferdsloven med tilhørende forskrifter sine minimumskrav til dyrevelferd. Hvordan etterforskes og irretteføres saker om dyrekrim i landbruket, og hvilke hensyn som vektlegges i utmålingen av straff for disse lovbruddene?

Politiadvokat Tone Strømsnes Olsen,
Økokrim, Oslo

14:45 Kursslutt