Næringseiendom – sentrale emner

Delta på dagskurs om næringseiendom. Kurset kombinerer teoretisk kunnskap med praktiske løsninger på hverdagens juridiske utfordringer.

Tid

22. mai

Påmeldingsfrist: 23. apr.

Fortsatt ledige plasser

Timer

6 juridiske timer / 4 eiendomstimer

Fagområde

Sted

Oslo Kongressenter Folkets Hus, Youngs gate 21, Oslo

Kursavgift

Medlemmer: 5 150 NOK

Andre: 6 700 NOK

FORDYPNINGSKURS

Hva lærer du?

Dette dagskurset gir en omfattende innsikt i sentrale emner innen næringseiendom, med fokus på praktiske og juridiske aspekter som er viktige for eiendomsadvokater og andre profesjonelle i bransjen. Deltakerne vil få muligheten til å fordype seg i temaer som plan- og bygningsrett, solcelleanlegg i leieforhold, og utforming av leieavtaler for nybyggprosjekter. Kurset dekker også verdsettelse av næringseiendommer og håndtering av leietakere ved ekspropriasjon, hvordan man sikrer rett til å bygge nødvendig infrastruktur, samt erstatning for ulemper ved anleggsarbeider.

Kurset legger vekt på interaktiv læring og gir deltakerne mulighet til å diskutere og stille spørsmål om de utfordringene de møter i sin profesjonelle praksis.

Dette kurset er en unik mulighet til å oppdatere seg på de nyeste trendene og beste praksisene innen næringseiendom, og til å knytte verdifulle kontakter med andre fagfolk i bransjen.

Hvem passer kurset for?

Advokater, jurister og rådgivere innen næringseiendom.

Program /

Skriv ut
9:30 Registrering, kaffe og litt frokost
10:00 Grunnleggende plan- og bygningsrett for eiendomsadvokater

Dette foredraget gir praktisk innsikt i sentrale temaer innen plan- og bygningsrett, spesielt rettet mot eiendomsadvokater. Med plan- og bygningsrettens økende betydning i eiendomstransaksjoner, vil hovedfokuset være på hvordan disse juridiske aspektene påvirker transaksjonsarbeid – fra due diligence til kontraktsforhandlinger.

Advokat/Senior Associate Brage Heide,
Advokatfirmaet Thommessen AS, Oslo

Advokat/partner Simon Ulleland,
Advokatfirmaet Thommessen AS, Oslo

10:45 Pause
11:00 Solcelleanlegg i næringsleieforhold

Om forholdet til leiestandardenes bestemmelser og betydningen av tilleggsavtale om kjøp og salg av solkraft fra utleiers solcelleanlegg.

Senior Lawyer Johanne Grindstad Vik,
Advokatfirmaet Schjødt, Oslo

11:45 Pause
12:00 Leieavtaler for nybyggprosjekter - veien til suksess

Vi utforsker de kritiske aspektene ved leieavtaler for nybyggprosjekter, og dykker ned i spesialelementene som skiller denne typen leieavtaler fra standardavtalene for leie av eksisterende bygg. Foredraget inneholder praktiske tips og råd for utformingen av de viktigste bestemmelsene i avtalen, der også kravspesifikasjonen og forholdet til entrepriseavtalen spiller en viktig rolle. I tillegg ser vi nærmere på ansvarsfordelingen når leietaker selv skal utføre omfattende arbeid i leieobjektet (hint: automasjonsanlegg i logistikkbygg).

Senior Associate Harald Holmstad,
Advokatfirmaet BAHR AS, Oslo

Senior Associate Hedvig Hundhammer,
BAHR, Oslo

12:45 Lunsj
13:45 Verdsettelse av næringseiendommer og håndtering av leietagere ved ekspropriasjon

Tema for foredraget er delavståelse fra næringseiendom med igangværende virksomhet. Formålet er å belyse den erstatningsrettslige posisjonen for henholdsvis eier og leietagere ved en delavståelse. Hva er de sentrale erstatningsrettslige problemstillingene og hva er viktig å hensynta i prosessen frem mot avtale eller skjønn for å få på plass gode løsninger? Deltagerne vil få en tematisk gjennomgang av sentrale problemstillinger som oppstår ved ekspropriasjon fra næringseiendom, blant annet:

  • Avtale om tiltredelse vs. vedtak om ekspropriasjon – fordeler og ulemper
  • Beregningen av selve tapet knyttet til bortfall av virksomhet – tilpasningsplikt og kapitaliseringsrente
  • Vurderingen av eventuelle utbyggingsmuligheter på den berørte eiendommen – Fokus er på hvilke utbyggingsplaner som har erstatningsrettslig vern og betydningen av at ekspropriasjonstiltaket tilfører verdier til både det avståtte arealet og resteiendommen. Deltagerne vil få en gjennomgang av hva som kan være en særfordel og hvilken betydning det har for erstatningen.
  • Ulemper på resteiendommen – i hvilken utstrekning kan man kreve erstatning som følge av negative konsekvenser tiltaket fører med seg?
  • Hva skjer i selve anleggsfasen – Betydningen av ulemper som følge av selve anleggsdriften og midlertidige avståelser

Advokat Caroline Jakhelln,
Advokatfirmaet Haavind AS, Oslo

Advokat Emil Vangen Solheim,
Advokatfirmaet Haavind AS, Oslo

14:30 Pause
14:45 Hvordan sikre rett til å bygge påkrevet infrastruktur?

Vi ser nærmere på hvordan utbyggere kan sikre seg rett til å bygge påkrevet infrastruktur som atkomst, VA, gangveier, fortau osv, og vurderer også betydningen av Høyesteretts avgjørelse av 6.2.25 om såkalt innpåkjøp.

Senioradvokat Ole Fredrik Melleby,
Ræder Bing Advokatfirma, Oslo

Advokatfullmektig Christoffer Pederssen,
Ræder Bing Advokatfirma, Oslo

15:30 Pause
15:45 Bygge- og anleggsarbeider på naboeiendommen - hva kan utleier og leietaker kreve?

Foredraget ser nærmere på ansvarsforholdet mellom utleier og leietaker i tilfeller hvor større bygge- og anleggsarbeider på andre eiendommer påfører ulemper og påvirker bruken av eiendommen eller leieobjektet. Basert på gjeldende bakgrunnsrett og standardavtaler gis det praktiske tips og råd for hvordan utleier og leietaker kan håndtere slike situasjoner, og hvilke forhold hver av partene bør være særlig bevisste på.

Advokat / partner Thomas Rindahl Håkonsen,
DLA Piper Norway DA

Advokat/partner Ola Nordvang Rundfloen,
Advokatfirma DLA Piper Norway DA, Oslo

16:30 Kursslutt

Kontaktpersoner

Bolig- og eiendomsrett

JUS arrangerer Det årlige bolig- og eiendomsrettskurset hver høst i Sandefjord. Dette kurset er den faglige og sosiale arenaen for deg som arbeider med bolig- og eiendomsrett. Her får du en oppdatering innenfor fagområdet og en dypere innsikt i de temaer årets kurs har fokus på. Vi tilbyr også årlig et kurs for advokater som driver med eiendomsmegling. I tillegg settes det opp andre kurs innen bolig- og eiendomsrett ved behov.

Mer informasjon om fagutvalget